sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Hearty

Lunta sataa ihanan leijuvina suurina hiutaleina, pakkasta, kaunista, jouluista. Jaloissa rouskuvan, sunnuntaihin kuuluvan metsälenkin jälkeen tarjoillaan lämmintä ja mausteista kananuuudelikeittoa. Englanninkielinen sana hearty sopii tähän ruokaan loistavasti. Käännettynä tuhti, tai runsas, ei minusta kerro aivan samaa. Hearty tihkuu kodikasta lämpöä ja sydämellisyyttä, sellaista kun posket punoittavat ja naurattaa, ja siitä, joka kauhoo keittoa naamaansa sinua vastapäätä, tykkää ihan kamalasti. (Parempi siis miettiä tarkasti kenet kutsuu ruokailemaan).

Kananuudelikeitto:

n.400 g kanasuikaleita (marinoituja tai ei)
4 porkkanaa
puolikas suuresta purjosta, tai kokonainen pieni
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1-2 l vahvaa kanalientä
tölkki kookosmaitoa
1 rkl thaicurryjauhetta
1 tl kiinalaista viisimaustetta (saa maustekaupoista, tätä maustetta ilman et tätä ruokaa tee)
pari kynttä valkosipulia
soijapavun ituja
tuoretta korianteria
Muutama rouhittu suolapähkinä (ahneen varoitus: jos laitat liikaa, pilaat keiton)
300g japanilaisia sobanuudeleita (tattarinuudeleita, saa hyvin varustetuista marketeista tai aasia-kaupoista. Jos et löydä, käytä norminuudeleita) (Jos rohkenet, voit kokeilla tehdä sobanuudelit itse, seuraa tätä linkkiä.)

  1. Suikaloi kasvikset tikuiksi. Kiehauta n. litra kanalientä, lisää siihen porkkanat ja purjo, keitä n.10 minuuttia.
  2. Valmista samalla nuudelit eri kattilassa ohjeen mukaan.
  3. Lisää kanasuikaleet, paprika ja puristetut valkosipulin kynnet. Keittele jälleen n. 10 minuuttia.
  4. Lisää herkullinen kookosmaito, curry ja tuoksuva viismauste. Kiehauta.
  5. Maista ja lisää mausteita, suolaa ja pippuria jos tarvitsee (keiton tulee olla mausteista). Jos haluat juoksevampaa keittoa, lisää enemmän kanalientä.
  6. Tarjoile isoista kulhoista niin että keiton keskellä keko nuudeleita, rouskuvia soijapavun ituja, koristeena korianterin lehtiä ja pähkinärouhetta.

Tämä keitto ei jätä ketään kylmäksi

(Vinkki, jos teet keittoa runsaan satsin seuraavaakin päivää varten, älä laita nuudeleita keiton sekaan jääkaappiin, ne imevät pian keiton nesteen itseensä ja tulos on nuudelitahna.)


Hyvän olon Nooraa lisukkeena, sopii ihanaisesti yhteen sydämellisen aterian kanssa:



Tai jälkkäriksi hieman savuisempaa Nooraa, m-mmm...


Ei kommentteja: