tiistai 15. joulukuuta 2009

Elämistöstä

Kaikenlaisiin tutkimuksiin sitä laitetaankin rahaa. Niinkuin taannoinen tutkimus jossa selvisi että amerikkalaiset lihovat koska syövät liikaa. Nyt koetettiin selvittää tieteen keinoin kumpi on parempi, kissa vai koira. Olen usein miettinyt miksi kysymys -oletko kissa, vai koiraihmisiä?- on niin usein pohdittu asia. Pidän itseäni eläinihmisenä, jos ei tarvitsisi piitata järjestä minulla olisi kotona eläintarha.

Tutkimus selvitti että kissalla on suhteessa suuremmat aivot ja paremmat aistit, kissat tekivät itseään selvemmin ymmärretyiksi, olivat ekologisempia ja niitä löytyy enemmän lemmikkeinä. Koira on ollut ihmisen kanssa yli 6000 vuotta pidempään, ne ymmärsivät paremmin ihmisiä ja selvittivät enemmän ongelmia, koiria on helpompi kouluttaa ja niillä laskettiin olevan enemmän käyttöä.

Mielenkiintoinen seikka paljastui ongelman selvittelyn osalta, koirat jotka olivat tiiviimmin 'yhteydessä' omistajiinsa selvittivät ongelmia huonoiten, paitsi jos omistaja koko ajan kannusti heitä. Mitä kiinteämpi yhteys sitä enemmän koira kiinnitti huomiota siihen mitä omistaja häneltä haluaisi, ei itse testiin.

Suurin ongelma tuntui olevan se että kissoja ei kokeet oikein kiinnostaneet ja testilabrassa oleminen oli stressaavaa, siksi tutkijat tulivat tulokseen ettei testaaminen onnistunut luotettavasti. Koirat eivät piitanneet olosuhteista jos vaan omistaja oli mukana.

Olisipa rahaa säästynyt jos olisivat vaan kysyneet muutaman kysymyksen koirien ja kissojen omistajilta. Lisää voit lukea lyhyesti suomeksi Hesarista tästä ja pidemmin englanniksi New Scientist-lehdestä tästä. Koira voitti muuten kissan 6-5.


Sen sijaan mielenkiintoisempi uutinen Hesarissa oli mustekaloista joka ovat oppineet käyttämään kookospähkinän kuorta suojanaan. Ne keräävät kuoret niin että asettuvat kookospähkinän puolikkaan päälle makaamaan, suoristavat lonkeronsa jäykiksi ja kipittävät pois varpaillaan pähkinä "jalkojensa" välissä. Seuraavaksi kiireisen lainaus suoraan Hesarista:

"Jos mustekalalla on käytössään vain kookospähkinän puolikas, se asettaa sen suu pohjaa vasten ja ryömii puolikkaan alle. Jos puolikkaita on kaksi, se kömpii toisen sisään ja nostaa toisen päälle katoksi.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on työkalujen käyttöön verrattava ilmiö. He havaitsivat, että ennen kuin mustekala nosti kookospähkinän syliinsä, se puhdisti niiden sisällön mudasta. Jos kookospähkinässä taas oli molemmat puolet jäljellä, mustekala irrotti ne toisistaan ja laittoi ne sisäkkäin kuin kaksi kulhoa, jolloin niitä oli helpompi kantaa.

Mustekalat osoittivat toiminnassaan samanlaista suunnitelmallisuutta ja järjestelmällisyttä kuin ihmiset, jotka aamulla purkavat telttansa, kantavat sitä päivän mukanaan ja pystyttävät sen kun tarve vaatii."

Nerokasta


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yhä enemmän löytyy eläimiä, jotka käyttävät työkaluja ja järkeään. Jännää.
Jos pitäs valita koira- ja kissapuolue, valitsisin kyllä koirapuolueen. Ehkä tottumuksesta. En ihmeemmin tuntenut yhtään kissaa ennen kuin tutustuin teidän kissoihin. Se kyllä pitää sanoa, että on paljon mukavampaa nukkua Veikon kanssa 120 cm patjalla kuin Keron kanssa 90 cm patjalla. Kero on kehittänyt hyvän systeemin. Aina kun liikahdan, esim laitan polvet välillä koukkuun, vapautunut tila on heti täynnä koiraa. Loppujen lopuksi mulla on pääpuoli tukevasti sängyllä, mutta toinen jalka roikkuu ulkopuolella.

Anna kirjoitti...

Siis sekö Kero joka ei saa nukkua ikinä sängyssä? Hehe.