keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Reiluu ja reiluu

Huomasittekos että tällä viikolla vietetään reilun kaupan viikkoa? Iloitsen aina kun reiluutta tai luomua brändätään. Reiluus on monelle jo huomionarvoinen käsite, minusta tuntuu että paljon ympäristöystävällisyyttä enemmän. Tiedän paljon ihmisiä jotka ostavat aina reilun kaupan banaaneja, mutta eivät juuri koskaan luomua. Siitäkin huolimatta että banaanitkin ovat ei-reiluja kalliimpia. Mutta enpä narise tästä, hyvä että ostavat ne banaanit.

Joissakin tapauksissa mietin ettei reilu ole välttämättä luonnolle reilua. Ensinnäkään reiluus ei tarkoita tietenkään ettei raaka-ainetta ole riistokasvatettu ympäristölle haitallisin lannottein ja tuholaismyrkyin, ellei tuotteessa ole erikseen mainittu ekologisista tavoitteista. Toiseksi tuotteen tuominen kaukaa mitätöi helposti ekologisuuden vaikka se olisikin kasvatettu puhtaasti. Ei-luomu reilu tuontituote vaakakupissa lähiruoan kanssa on aika kevyt. Esimerkiksi reilun kaupan sokeri tuodaan kaukaa jättituotantolaitoksista monen välikäden kautta. Suomalainen sokeri tulee naapurista. Minulle eniten järkeä on ostaa reiluina tuotteet joita ei voi kasvattaa lähellä. Reilut suklaa, kahvi ja eksoottiset hedelmät rules.

Mutta reilun kaupan tuotteita ostamalla tukee työläisten koulutusta (ja terveydenhuoltoa, inhimillisiä asuinoloja, järkevää palkkaa ja turvallisia työolosuhteita). Erityisen tärkeää myös luonnonsuojelua ajatellen. Tästä minulla on muisto keskustelusta Unisefin työntekijän kanssa. Tililtäni menee kuukausittain tukirahaa WWF:lle ja Greenpeacelle. Pahoittelin Unisefin henkilölle ettei oikein enää olisi varaa tukea heitäkin. Sain vastaani erittäin hyvän, inforikkaan ja perustellun vastauksen että luontoa suojelee parhaiten kouluttamalla ihmisiä. Oikein sekin.

Törmäsin n. vuosi sitten hurmaavaan kakkublogiin Kinuskikissaan. Silloin olin vielä aika noviisi blogien lukijana, enkä ollut törmännyt yhteenkään kakkublogiin aikasemmin. Kinuskikissa koukutti heti, minusta oli äärimmäisen mielenkiintoista kuinka joku jaksaa, innostuu ja osaa koristella moisia kakkuja. Selasin kertaistumalta kaikki arkiston kakut läpi (myöhemmin olen huomannut että kakkublogeissa löytyy, mutta edelleenkään ei Kinuskin vertaista). Kinuski on haastanut kaikki lukijansa vaihtamaan vakio-ostoksista ainakin yhden tuotteen luomuksi tai reiluksi. Haaste on paketoitu ihanaan ja reiluun suklaa-appelsiinikakkuun. Postauksesta löytyy myös kiinostava aiheeseen littyvä linkkilista (jonka pihistäisin tähän tekstiin jos kehtaisin).

Sen lisäksi että lupasin vaihtaa viljatuotteeni luomuun säännönmukaisemmin kuin satunnaisesti, haastan teidät samalla kaavalla, vaihtamaan yhden vakiotuotteen eettisemmäksi, tai ympäristöystävällisemmäksi. Minkä tuotteen te vaihdatte? Psst: Reilu kahvi vaaleansinisessä paketissa on hyvä kahvi, hiukan voimakkaampipaahtoinen kuin peruskama ja maultaan maukas.7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva haaste. On tullut reilun kaupan tuotteita jo jonkin verran ostettuakin. Ainakin kahvia ja banaania ja sokeria. Suklaatakin on nykyään jo aika kivasti kaupoissa, varsinkin K-kaupoissa Pirkka-suklaata. Pisteet Pirkalle!

Lupaan, että tästä lähtien en osta enää mitään muuta kuin reilun kaupan suklaata. Ostan kotiin varastoon aina kerralla enemmän, niin että suklaanhimon saa tyydytettyä, jos lähikaupassa ei juuri tiettynä päivänä ole reilua.

Olisi kiva kuulla muidenkin lupauksia!

Kivaa reilun kaupan viikon jatkoa!

Suski

Anna kirjoitti...

Hyvä Suski :) ja kiitos että otit haasteen vastaan. Toivottavasti muutkin vielä innostuvat!

Minulle voisi käydä hiukan hullusti jos varastoisin suklaata kotiin... ;)

Anonyymi kirjoitti...

heh, hyvä tuuri. Löysin perjantaina argentiinalaisen luomu-reilunkaupan punaviinin. Ei paha hintakaan. Kannattas tulla maistiaisille Kuopioon. Et kyllä kerkiä sille pullolle...

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Käy ihmeessä tutustumassa Reilun kaupan ympäristökriteereihin sivulla www.reilukauppa.fi/ymparisto. Esim. kiellettyjen kemikaalien lista on tosi kattava.

Anna kirjoitti...

Anonyymi 1. Oliko punaviini hyvää?

Anonyymi 2. Kiitoa linkistä, reilunkaupan sivu olikin Kinuskikissan linkkilistassa :)

Anonyymi kirjoitti...

Oli hyvää. Kerroinkin taannoin (ihana sana) että meidän kaupassa on tosi kivat myyjät. Tämäkin myyjän vinkki
Anonyymi 1

Anna kirjoitti...

Niinpä, Alkon myyjiltä on kiva saada hyvät vinkit, ettei tarvitse kokeilla uusia viinejä vain etiketin perusteella.