tiistai 19. tammikuuta 2010

Sievästi paketoitu kulttuuri

Vein tänään erinnäisiin paikkoihin kurssieni kevätlukukauden ilmoituksia. Mm. kahteen kulttuurikeskukseen. Esitin asiani infoon ja sain pahoittelevan ja ystävällisen vastauksen että ei, meillä kun ilmotustaululle voi laittaa vaan noita kulttuuriasioita. Menin hetkeksi mykäksi ja kysyin sitten että mitä he tarkoittavat. Niin että noita esityksiä.
- Ai että kulttuuri on vain jotain katseltavaa, ettei sellaista johon voisi osallistua jollakin tapaa?
- No ei nyt niinkän, 0n meillä taiteilijoidenkin ilmoituksia...
- Siis niinkö että homma on kulttuuria jos sitä tekee ammatilainen, ei jos ihmiset itse harrastavat kädentaitoja? Voisitko nyt kertoa miten oikein määritelette kulttuurin?
- no onhan sekin tietenkin kulttuuria tavallaan

Minulla oli nälkä, kurkkuun koski, ja tympi. Näin ilmotustaululla Muumi on ice-julisteen.

-siis tuoko on sitten kulttuuria enemmän???
-no joo... öhem...
-pitäisiköhän teidän hieman yhdessä miettiä syvemmin tuota kulttuuria?
- no ok, voin laittaa tuo ilmotustaululle mutta kyllä ne kulttuuri-ihmiset sitten kuitenkin repivät sen alas.

Kulttuuri-ihmiset? Eh? Mielessä pyöri useita erilaisia skenaarioita. Varsinainen kulttuurishokki.

Menin seuraavaksi kirjastoon jonne ei meinannut ilmoitus kelvata myöskään, matkalla ovelle huomasin että kulttuuri-info-ihminen oli lykännyt ilmoituksen kirjaston ilmoitustaululle.


Wikipedia määrittelee kulttuuria näin:

Kulttuuri tarkoittaa tavallisesti yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuutta: tässä merkityksessä käytetään myös sanaa sivistys. Henkinen kulttuuri siirtyy ja säilyy tiedonvälityksen ja oppimisen avulla – henkisellä kulttuurilla on myös suora tai epäsuora rooli aineellisen kulttuurin syntymisen taustalla.

Sana kulttuuri tulee latinasta animi cultura, ”hengen viljely”.

Ihminenkin voidaan syntyessään käsittää olevan "luonnonlapsi", josta kasvatuksen, koulutuksen ja "hengen viljelyn" kautta muokkautuu kulttuurinsa edustaja, muokkaaja ja eteenpäin siirtäjä. Kulttuuriksi voidaan laveimmassa merkityksessä katsoa lukeutuvan kaiken sen tiedon, joka siirtyy sukupolvelta toiselle muutoin kuin geenien välityksellä. Ihmistä ei voi pitää ainutlaatuisena kulttuurieläimenä, sillä muutkin älykkäät eläimet pystyvät opettamaan seuraavalle sukupolvelle työkalujen käyttö, muuttoreittejä ja metsästystapoja.


Eiköhän tuohon määritelmään kuuluisi myös kädentaitojen harjoittaminen yhdessä sosiallisena ryhmänä?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todellakin kuuluisi ja kuuluu. Hienoa, että haastoit kyseisen infon työntekijän. Hatun nosto siitä!

Anna kirjoitti...

Mietin soittoa vielä kyseiseen paikkaan jollekin päättävälle henkilölle, olisi kiva tietää heidän periaatteistaan enemmän...