tiistai 19. maaliskuuta 2013

Pullaisia

Eilinen paasaus vaatii tyynnyttäjää. Mikäs sen parempi kuin ruoka, eh? Lihapullat on minusta lohturukien kuningatarta, juontavat juurensa lapsuuteen saakka, pullollaan hyviä muistoja. Lihapullia syödään läpi elämän ja hauskasti kaikkialla maapallolla.  Tässäpä kaksi toisenlaista lihapullareseptiä, toinen Intiasta ja toinen Meksikosta. Kiinnostavaa miten samankaltaisia reseptit ovat, monet mausteistakin samoja, mutta lopputulos on silti hyvin erilainen. Molemmat älyttömän hyviä ja paras yhteinen se tuoretomaatin raikkaus mausteiden siivittämänä.

Intialaiset lihapullat

Pullat:
450 g jauhettua lammasta (käytin naudan paistia)
1/2 tl suolaa
1 tl jeeraa, eli juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1/2 tl garam masalaa
1/4 tl cayennepippuria
2 rkl hienoksi silputtua tuoretta korianteria
3 rkl maustamatonta jugurttia

Kastike:
5 valkosipulin kynttä murskattuna
2,5 cm pala tuoretta ikivääriä raastettuna
335 ml vettä (en laittanut näin paljoa)
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayennepippuria
5 rkl öljyä
1 tl kanelia, tai 2,5 cm kanelitikku
6 kardemumman palkoa
6 kokonaista neilikkaa
1 suuri sipuli hienonnettuna
4 suurta tomaattia
4 rkl maustamatonta jugurttia
Tuoretta korianteria

  1. Aloitetaanpa lihapullista. Sekoita kaikki ainehet keskenään ja pyörittele pulliksi.
  2. Sit jatketaan kastikkeesta. Sekoita kupissa valkosipuli, inkivääri, jeera, korianteri, paprika ja cayenne tahnaksi. Voit sekoittaa joukkoon hiukan vettä että kiva tahna muodostuu. Muista tuksutella, ihanat tuoksut kyllä.
  3. Lorauta öljy (suurelle korkeareunaiselle kannelliselle) pannulle ja kun se on kuumentunut (pannu aika kuumana tässä vaiheessa) lisää kaneli, kardemumman palot ja neilikat. Taasen tuoksuttelua. Sekoittele pieni hetki, joukkohon sipulit ja paistele kunnes hivenen ruskistuvat.
  4. Vähennä lämpötilaa, kaavi mukaan maustetahna ja sekoita. Sitten vuoro kuutioitujen tomaattien. Paistele kunnes tomaatit ihanasti pehmenevät, litistele puuhaarukalla avittamiseksi,  ja saat aikaan kastikkeen.
  5. Lisää ruokalusikka jugurttia ja sekoita hyvin. Lisää sitten toinen ja sekoita hyvin, jatka vielä kaksi kertaa.
  6. Lisää suolaa ja vettä sen verran kun haluat kastikkeesi koostumuksen olevan. 
  7. Asettele lihapullat pannulle yhteen kerrokseen, laita kansi päälle ja hauduttele 25 minuuttia kunnes pullat ovat kypsyneet. Kääntele varoen välillä.
  8. Ota kansi pois ja jos kastike on sinusta liian ohutta keittele lika vesi pois. Jos se on liian paksua niin lisää vettä. Yksinkertaista, rakas Watson.
  9. Ihan lopuksi lisää korianterisilppua makusi mukaan ja sitten vaan tarjolle basmatiriisin kera.

 Nättiäkin se on.



Meksikolaiset lihapullat

Pullat:
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä murskattuna
500g jauhelihaa (nauta-sika)
2 rkl silputtua tuorepersiljaa
2 rkl silputtua tuoreminttua
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1/2 cayennepippuria
2 tl tomaattipureetä
1 tl sinappia
Reilu loraus Worcestershire-kastketta (ainakin 2-3 rkl)
1 muna
2 kovaksi keitettyä munaa
Suolaa ja pippuria

Kastike:
700g tuoreita kypsiä tomaatteja
Oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1/2 tl juustokuminaa
Suolaa ja pippuria
1,5 dl punaviniä, tai reilu loraus balsamico viinietikkaa
1 laakerinlehti
Tuoretta oreganoa n. 6 oksaa
1 tl cayennepippuria
Kanalientä

  1. Aloitetaan jälleen pullista. Silppua ensin sipuli hyvin hienoksi monitoimikoneessa. 
  2. Sekoita kaikki ainekset (keitettyjä kananmunia lukuunottamatta) käsin pullataikinaksi. 
  3. Lisää karkeasti silputut kananmunat joukkoon. Sekoita edelleen.
  4. Pyörittele pullat ja laita jääkaappiin odottelemaan.
  5. Kastikkeen kimppuun sitten. Öljy pannulle ja siihen sipulit. Kuullottele hiljalleen, mielellään puolisen tuntia ilman että sipulit pääsevät ruskistumaan. Kastike on makeampaa mitä pidempään onnistut kuullottamaan, eikä sokeria tarvitse lisätä. Makukin parempi.
  6. Kun sipuli viimein alkaa ruskistumaan lisää valkosipulit, cayenne ja kumina. Tässäkin tuoksuttelua. Paistele pari minuuttia.
  7. Lisää suolaa ja pippuria, sekä tomaatit, yrtit ja punaviini tai balsamico.
  8. Sitten taas paistellaan tomaatit pehmeäksi, litistellään sillä puhaarukalla.
  9. Lisätään hiukkasen kanalientä, kastike saa olla aika ohutta.
  10. Kun kastike on suhtkoht tasaista, maista mausteet, lisää suolaa ja pippuria jos tarpeen.
  11. Lataa pullat jääkaapista uunipannulle, kaada kastike päälle, foliota ylle ja 180 asteiseen uuniin 45 minuutiksi.
  12. Tämäkin tarjoillaan riisin kera, mutta valitaan sellainen pitkäjyväinen laatu mieluummin.
 Tällaisen aarteen sain ystävältä, tuolla lusikalla saapi tomaatin kannat helposti ja kauniisti irti. Kiva juttu salaattia ajatellen ja kiva juttu kastikkeitakin ajatellen. Yksi parhaista keittiövälineistäni. Suukot Kristianille!

Oli niin kaunis että kuvattava. Tomaatit ja oregano, match made in heaven.

Valmis ruoka ei silmää hivele mutta makuhermoja senkin edestä. Sivumennen sanoen, jos tomaatin kuoret häisitsevät,  tomskut voipi kaltata. Minusta kuoret ovat niin pehmeitä jo tuossa vaiheessa ettei haittaa.

Sitten vaan teille että बॉन एपेतीत tai ¡Buen provecho!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva - taas pääsee kokeilemaan uutta.
Heidi

Anna kirjoitti...

Kerrohan Heidi sitten meillekin miten sinun koklailut menee :)