perjantai 1. maaliskuuta 2013

Dahlia ja tandooria

Olen ihanasti eksynyt ruokamaailmaan. Intialainen keittokirjani on minusta tylsän mielikuvitukseton, mieluummin keskustelisin informatiiviseman kirjan kanssa, kuvineen, tietoineen, selityksineen.  Minulle ei riitä kuva ruoka-annoksesta, haluan tietää miksi se on sen niminen, mistä se tulee, minkälaisia versiota siitä olisi. Haluan kokonaisvaltaisemman keittiömatkan Intiaan. Kolusin yhden päivän nettiä, luin kymmeniä arvosteluita ja tilasin kolme uutta keittokirjaa. Kaikki pullollaan kuvia ja tietoa, zaijai, miten kivaa. Yksi noista (vasemmalla reunalla) on Pushpesh Pantin kirjoittama. Se on arvosteluiden mukaan huikea intiatietosanakirja mutta resepteissä pitää olla tarkkana koska ne ovat usein virheellisiä. Minusta ajatus oli heti mitä hauskin ja autenttisin. Hälyisä sikinsokin kirja intialaisesta ruoasta, mikä voisi osua paremmin?


Kerron tarkemin kirjoista kun ehdin niihin tutustua, nyt kuitenkin lataan seuraavan reseptin aurinkoisen mutta viileän viikonlopun iloksi. Minä saan taas ilokseni perinteisiä hiihtolomavieraita ja heille lupasin laittaa jotain intialaista myös. Ehkäpä juuri tämän aterian.

Linssi dahl, Tandoorikana ja Kukkakaali cous cous

Linssi dahl (kirjoitetaan myös dal, tai dhal). Sana dahl tulee sanskriitin sanasta dal joka tarkoittaa halkaisemista. Kuten esimerkiksi halkaistut herneet joita intialaisessa keittössä käytetään paljon. Dahlit ovat erilaisia nopeita muhennoksia jotka tehdään kuorituista palkokasviksista; pavuista, linsseistä tai herneistä. Tällaisia muhennoksia syödään riisin ja vihannesten kanssa Etelä-Intiassa,  Pohjois-Intiassa sekä Pakistanissa mieluummin riisin ja roti-leivän kanssa.

Ohjeistus:
4-5 dl punaisia linssejä purkista (tai etukäteen keitettyinä)
2 rkl gheetä
1 tl kurkumaa
1 tl chilijauhetta
1 sipuli
2 murskattua valkosipulin kynttä
1 tl inkivääriä raastettuna
1 suuri tomaatti pieniä kuutioina
2 tl garam masalaa
0,5 dl kermaa
2 rkl korianteria silputtuna

  1. Lusikoi ghee pannulle ja heitä joukkoon kurkuma ja chili. Paistele koko ajan sekoittaen pari minuuttia.
  2. Lisää sipuli ja kuulota kunnes alkavat olla läpikuultavat ja pehmeät.
  3. Mukaan valkosipuli ja inkivääri, paista edelleen pari minuuttia. 
  4. Lisää tomaatit ja hauduttele kunnes tomaatit pehmenevät kastikemaiseksi.
  5. Seuraavaksi joukkoon linssit ja hauduttele edelleen viitisen minuuttia.
  6. Sitten mukaan lorautetaan kermaa ja tupsautetaan garam masala. Kuumennusta.
  7. Sekoita joukkoon korianteri ja tarjoile heti.
Vinkki. Jos et ole yhtä laiska kun olin, etkä halua käyttää purkkilinssejä niin keitä linssit pussin ohjeen mukaan niin että laitat kurkuman ja chilin jo keitinveteen.
Vinkki2. Tässä ruoassa tuo korianteri on ihan pakollinen.


Tandoorikana

Tandoori on varmasti yksi tunnetuimmista intialaisissa ruoista. Sana tandoori tulee tandooriuunista joka perinteisesti on maahan upotettu suuri saviruukku jonka pohjalla palaa tuli tai hiillos, saviruukun seinämät imevät kumuuden itseensä ja hoitelevat paistamisen. Samalla lihoihin tarttuu kiva savuinen grillifiilis. Lihat marinoidaan jugurtissa ja mausteissa, ja usein mukaan lisätään punaista elintarvikeväriä. Tandooriuuneissa paistetaan usein myös ne rotileivät joista yllä mainitsin. Näppärät kokit viskaavat leipälätyt ruukun seinämiin kiinni paistumaan. Mietin montakohan leipää on alkuun päätynyt hiillokseen systeemin pohjalle ja montako rakkulaa rantesiin on siinä prosessissa sytynyt.

Tandoorimausteseosta saa valmiina etnokaupoista. Maitokauppojen tandooritahna on aika surkea esitys, joten jätä se suosiolla sinne hyllyyn. Laiskalle parempi vaihtoehto on sekoittaa jugurttiin aito mausteseos, mutta ei ihan niin laiska tekee alla olevan reseptin mukaisen marinadin itse ja kiittää lopputulosta.

Ohjeistus:
8 kanan rintafilettä tai muuta palaa
8 rkl sitruunamehua
2 tl suolaa

Marinadi:
10 kokonaista neilikkaa
2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminaa
4 tl kardemummaa
2 sipulia silputtuna pikkiriikkisiksi paloiksi
4 valkosipulin kynttä
7 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl chilijauhetta
2 tl jauhettua mustapippuria
1,5 tl kurkumaa
3,5dl maustamatonta jugurttia
Muutama tippa punaista elintarvikeväriä (jos haluaa ja viitsii) (en halunnut enkä viitsinyt)

  1. Poista nahka kanapaloista, huuhtele ja kuivaa palat. Pistele pintaan viiltoja terävällä veitsellä, hiero suola ja sitruunamehu paloille, kelmuta ja jääkaapita tunti.
  2. Levitä neilikat, korianterin siemenet ja kardemumma uunipellille ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Jäähdytä ja murskaa morttelissa jauheeksi. 
  3. Lisää mortteliin sipulit ja jauha mausteiden kanssa tahnaksi.
  4. Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen.
  5. Nostele kanapalat sitruunamehusta marinadiin ja sekoita. Anna marinoitua yön yli.
  6. Asettele kanat uunipellille ja grillaa uunissa grillivastuksen alla kypsiksi. Käännä välillä. Jos on kesä ja sinulla on oikea grilli, vieläpä jopa hiiligrilli, niin käytä ehdottomasti sitä.


Kukkakaali cous cous

Cous cous ei nyt ole suoranaisesti intialaista ruokaa, mutta reseptin makumaailma sopii mainiosti intialaisen ruoan kaveriksi. Tämän reseptin löysin Hiidenuhman keittiössä-blogista. Mitä parhain blogi karppaajalle, pullollaan ihania ruokia ja herkkuja. Idean linssidahliin sain Hiidenuhmalta myös, tosin varioin sitä hiukan oman makuni mukaiseksi.

Ohjeistus:
1  kukkakaali
1 dl mantelilastuja
2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl  kanelia
1 tl  juustokuminaa
1 tl  inkivääriauhetta
0,5 dl persiljaa siputtuna
Suolaa ja mustapippuria

  1. Raasta kukkakaali murusiksi.
  2. Kaada mantelilastut kuivalle kuumalle pannulle ja ruskistele vaaleanruskeiksi. Kaada lautaselle odottelemaan, ja kun ovat jäähtyneet murskaa käsin rouheeksi.
  3. Lorauta pannulle öljy ja kuullota sipuli pehmeäksi, mitei ruskistuneeksi. Lisää valkosipuli,  kaneli, kumina ja inkivääri. Paista pari minuuttia.
  4. Lisää mukaan kukkakaalimurut ja kypsennä hommaa kymmenisen minuuttia sekoitellen.
  5. Mausta sopivasti suolalla ja pippurilla.
  6. Ja sitten joukkoon mantelit ja persijasilppu.
Sitten vaan kaikki lautaselle ja syömän.  Näiden kolmen ruoan yhdistelmä toimi hitsin hyvin yhteen, kivoja erilaisia makuja. Kaikki olivat yksinäänkin herkullisia ja toimisivat hyvin muissakin yhdistelmissä. Suosittelen. Kiva näitä oli laitellakin.

Ei kommentteja: