sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Mansikkakakku maistuu kesältä

Kunnon kesässä on pari asiaa jotka kuuluvat siihen saumattomasti. Yksi niistä on mansikkakakku, kermatäytesellainen, tuoreista marjoista. Sellainen on ehdottomasti leivottava ainakin kerran parhaaseen mansikkaaikaan. Karppaajalle ei perinteinen kakkupohja ihan sellaisenan sovellu joten kehitin herkkuun oman version. Iloinen yllätys, kakku vei kielen mennessään. Yllätys erityisesti siksi että pohjan resepti oli alkuperäisesti kookoslettujen resepti. Pienellä fiilauksella toimi yli odotusten kakkupohjana. Mansikat peittivät kookoksen maun, tällä kertaa se oli hyvä juttu koska kesämansikkakakkuun ei kookos kuulu. Jonkin toisen täytteen kanssa, vaikkapa banaanin, kookos varmaan maistuisi tervetulleesti.

Mansikkatäytekakku karppaajalle:

Pohja:
6 munaa
1,5 dl kuohukermaa
75g sulatettua voita
1/4 tl vaniljajauhetta
2 rkl karppisokeria
0,75 dl kookosjauhoa (jota saat esim. Ruohonjuuresta, myös nettikauppa)
1,5 tl leivinjauhetta

Täytteeksi tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa.

  1. Heitä kaikki pohjan ainekset kulhoon ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Voitele vuoka ja kaada taikina siihen. Tarvitset vuoan, sillä taikina on sen verran löysää että pellillä valuisi lituskaksi.
  2. Paista 175°, n. 1/2 tuntia. Pohja on valmis kun se ei enää hytise keskeltä kun hytisytät vuokaa kevyesti.
  3. Jäähdytä pohja mutta älä laita jääkaappiin, jääkaappikylmään pohjaan ei imeydy enää mansikoiden nestettä. Mansikkakakunhan tulee olla silleen sopivasti kostunut, eikö?
  4. Murskaa mansikat, ripottele joukkoon hiukan karppisokeria. Lusikoi pohjan päälle.
  5. Vatkaa kerma, siihenkin ripaus karppisokeria ja hyppysellinen (n. 1/4tl) vaniljajauhetta.
  6. Anna kakun seisoa noin tunnin verran ja tarjoile kermavaahtopilvellä hunnutettuna.

Vinkki. Perinteisen kerroskakun saat leipomalla pohjataikinan neljään munaan pienennettynä ja tekemällä se kahteen kertaan. Laita voideltu leivinpaperi vuokaan jotta saat taistelematta ohkaisemmat kerrokset ehjinä irti. Sitten voit täyttää herkun kermoineen valmiiksi täytekakun tapaan. 6 munan taikinasta ei riitä kerroksiksi, eikä koostumus muutenkaan ole sellainen jota olisi helppo siististi leikata kahteen osaan. Ja jos on ihanasti isot juhlat on niin tee joko kolme kerrosta tai 6 munan taikina suuressa vuoassa. Nam.


Ei kommentteja: