tiistai 23. helmikuuta 2010

Samettinen herkku

Kerran viikossa kasvisruokaa on onnistunut hyvin ja herkullisesti. Toivotavasti niin tapahtuu myös Helsingin kouluissa, jokseenkin huvittavaa mikä polemiikki siitä on syntynyt. Ikäänkuin kasvisruoka automaattisesti olisi ravintoarvoiltaan huonompaa. Minusta ajatus on esimerkillinen ja loistava. Ilmasto kiittää, eikä kenenkän lapsonen varmasti kuole nälkään, eikä näivetykään, jos syö kerran viikossa kasvislounaan.

Jos ikinä mielitte tehdä syntisen hyvän kasvispiiraan, tässäpä inspiraatio. Lupaan että vie kielen mennessään ja sopii ihanaisesti hemmottelemaan parhaita ystäviänne.

Feta-sipulipiiras

Pohja:
200g margariinia
4 dl grahamjauhoja (tai vehnäjauhoja, tai näiden seosta)
4 rlk kylmää vettä

Täyte:
3 suurehkoa sipulia
2 pakettia fetajuustoa
3,3 dl purkki kuohukermaa
5 kananmunaa
Mustapippuria

Jos haluat keventää jätä toinen fetapaketti pois ja vaihda kerma kerma-maitoon, tai kevytmaitoon. Omatunto on kenties puhtaampi, mutta piiraasta ei tule yhtä kermaisen samettisen pehmeä...


Pohjan valmistus:
  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Nypi jauhot pehmeään margariiniin tasaiseksi seokseksi.
  3. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti, ja niin vähin liikkein kuin mahdollista, seokseen (ettei taikina sitkisty).
  4. Taputtele taikina jauhoisin pikku sormin piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Ja täytteen valmistus:
  1. Silputa sipuli ja kuullota ne oliiviöljyssä hitaasti pehmeiksi ja makeiksi. Sipuli saa pikkuisen ruskistua, muttei paljon.
  2. Levitä sipulit pannukuumina pohjan päälle.
  3. Murskaa sormin feta murusina sipulisilpulle ja jauha myllystä mustapippuria reippahasti mukaan.
  4. Sekoita kerma ja munat. Kaada joukkoon.
  5. Paista n. 40 minuuttia, tai kunnes piiras on saanut kevyen rusketuksen ja on hyytynyt keskeltä.
  6. Nautitaan hetken levähdyksen jälkeen ehdottomasti salaatin kera ja salaatissa olisi parasta olla viinietikkainen kastike, mielellään valkosipulin makuinen.
Vinkki: Erityisen ihanaa piiras on kesäsipuleiden aikaan jolloin sekaan laitetaan myös herkulliset sipulin varret. Kuullota silloin sipulia ensin ja heitä pilkotut varret pannulle vain hetkeksi. Sekoita sipuli ja feta keskenään niin että piiraan pälle jää näkyviin kauniita vihreitä väripilkkuja.


Viepi kielen mennessään


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas se hyvää! Tein ihan kuohukermalla, ruskistuikin ihanan kullanruskeaksi. Ensi kerralla laimennan ja sitten taas laimennan ja ihmettelen, kun ei hyydy eikä ruskistu yhtä kauniisti. Sama juttu Creme Bruleen kanssa. Kun vaihdoin kerman maitoon, sain erittäin hyvän makuista ja paksua vaniljakastiketta

Anna kirjoitti...

Niin, kyllä se on kovasti erilainen ilman kermaa...