torstai 3. helmikuuta 2011

Risut, ruusut ja ruokaa

Satuin avaamaan telkan (katsoakseni Suomen Top Chefin tallennukselta) juuri kun Idolsin koelaulut olivat menossa. Kuulin (ilmeisesti espanjalaisyntyisen) nuoren miehen laulavan kauniisti ja saavan fudut koska ei osaa tarpeeksi hyvin suomea. Johan nyt. Moniko suomalainen poppari, etenkään Idols-voittaja, laulaa suomen kielellä? Ei tule mieleen ketään, siinä mielessä huono argumentti minusta. Miekkoselta tuntui kääntyvän englanti varsin hyvin, eittämättä paremmin kuin monella suomimiehellä. Aika ikävältä kielirasismilta tuntui kyllä.

Sen sijaan nautin suomalaisista Top chef ja Master chef versioista. On se kumma miten kiintoisaa on katsoa kun ruokaa laitetaan, mitä ideoita syntyy, pohtia kiireellä mitä itse tekisi, ilahtua jos jollekin on tullut sama idea ja ilahtua yhtälailla kun jollekin on tullut idea joka ei olisi itselle tullut mieleenkään. Sitten sylki suussa katsella annosten esillepanoa. Oi saisipa, saisipa, maistella noita herkkuja.

Erityisesti mietin tätä juuri nyt koska uunissa hautuu lihapata jo toista tuntia, ihana tuoksu tulvii ja vatsa kurnii. Olen jäänyt koukkuun helppoon ja herkulliseen punajuuri-lihapataan. Suosittelen kokeilemaan. Punajuurten, lihan, juuston ja kaalin makuyhdistelmä on tähti.


Punajuuri-lihapata

Kilo naudan paistilihaa (tai nauta-sikajauhelihaa budjetoijalle)
Purkki etikkapunajuuria
Sipuli
Paketti koskenlaskijaa (voimakasta)
n. 5 dl lihalientä.
Pippuria
Valkokaalia, noin puolikas.

  1. Ruskista naudanpaistipalat nopeasti pannulla ja kaada uunivuokaan (tai ruskista jauheliha jättämällä joukkoon suurempia lihapaloja).
  2. Suikaloi punajuuret ja sekoita mukaan.
  3. Sulata juusto kuumaan lihaliemeen ja kaada joukkon.
  4. Hauduta 175 asteisessa uunissa pari tuntia, ainakin niin kauan kunnes lihapalat ovat taivaallisen pehmeitä ja mureita. Lisää vettä tarvittaessa.
  5. Suikaloi kaali nauhoiksi ja keitä suolavedessä al denteksi.
  6. Tarjoile pata kaalisuikaleiden kera.
2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Voisi koettaa myös homejuustoversiota. Sopis varmaan hyvin. pitäs kai laittaa vähemmän kuin koskenlaskijaa. Taidankin tehdä sunnuntai ja siitä sitten koko viikkoruuaksi

Anna kirjoitti...

eräälle toisellekin tuli heti mieleen homejuustoversio. Kertokaa sitten jos kokeilette, minulle kun ei nuo homejuuston salat ole auenneet.