tiistai 2. huhtikuuta 2013

Yhdenlaista molea

Hyvää pääsiäistä kaikille näin jälkikäteen! Aikomus oli kirjoitella kaikessa rauhassa lomalla tänne juttuja mutta kas kun menikin työnteoksi. Viime viikolla kuvasin kaikenlaisia uutuuksia ja kuvien fiksaamiseen menee aina paljon enemmän aikaa kun kuvittelenkaan. Taustat pitää poistaa, värit ja valo korjata. Onneksi olin tallentanut kymmenisen jaksoa Mentalistia ja Ratkaisijaa, niitä vilkaisukatsellessa ja kuunnellessa työnteko oli 'ihan kivaa'. Ja taas kerran muistin miksi kannattaa viimeinkin hankkia se valkoinen kuvaustausta. Säästäisi aika himskatin paljon jälkityötä.

Ei mennyt loma ihan ainoastaan työnteossa, tein myös hyvää ruokaa. Meillä löytyy intialaisten ruokien lisäksi listalta meksikolaista. Koska pidetään mausteisista ruoista ja kaikki mistä saa helpolla vähähiilihydraattista on kivaus. Lisäksi pidän tavasta jolla meksikolainen keittiö käsittelee usein kanaa, keittämällä. Kanasta tulee ihanan mureaa, eikä ikinä kuivaa. Lisäksi kana revitään haarukalla suikaleiksi. Paljon mukavampi suutuntuma kuin veitsellä leikatuissa kuutioissa.

Mole on sana joka tarkoittaa meksikolaisessa keittiössä mausteista kastiketta. Sana on peräisin Nahuatl:n kielestä, sanasta mōlli, kastike. Perinteisin ja tunnetuin mole on Mole Poblano, tumman ruskea kiiltävä kastike jossa on lukuisten mausteiden mukana suklaata. Ja tätä molea haluaisin niin maistaa. Meksikossa. Tai ainakin vähintään meksikolaisen mamman tekemänä. Sen on nimittäin oltava parempaa mitä olen eurooppalaisissa ravintoloissa maistanut. Lisää molesta kiinnostavasti ja kattavasti Wikipediasta.

Tässä kuitenkin toisenlainen mole teille kokeiltavaksi.  Resepti sisältää hiukan pannuhyppelyä, mikä on minusta hivenen rasittavaa, se että pannulle ja pois, toinen juttu pannulle ja pois jne. Mieluummin heittäisin kaikki pannulle kerralla... Mutta tämä resepti on kyllä hyppelyn arvoinen, joten pientä kärsivällisyyttä hihaan.

Kanaa ja chirozoa tomaatti-manteli-molessa

Kana:
3 rintafilettä 
3 laakerinlehteä
1/2 sipuli neljässä osassa
Litteälehtistä persiljaa, n. kourallinen
10 kokonaista mustaa pippuria
 
Mole:
5 suurta kypsää tomaattia
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
60g rusinoita
1 rkl öljyä
70g kuorittuja manteleita
1-2 punainen chili silputtuna (mieluiten ancho chili)
tai jauhettua chiliä maun mukaan
Tuoretta oreganoa, 5 oksaa
Tuoretta timjamia, 4 oksan lehdet riivittyinä
Tuoretta litteälehtistä persiljaa, kourallinen
2 kokonaista neilikkaa, tai 1/4tl jauhettua
4 kokonaista mustaa pippuria, tai  myllystä muutama kierros
Kanelitikku (4cm) tai 2 tl jauhettua kanelia
3dl kanalientä tai kanan keitinlientä
2 rkl tomaatti pyreetä
8 pientä chorizomakkaraa
Suolaa ja pippuria


  1. Aloita keittämällä kana. Kattilaan kaikki ja tulelle. Kansi päälle.
  2. Kun vesi kiehuu, keitä n 5 min. Sitten tarkista onko kana kypsää. Jatka keittämistä jos tarvitsee. Rippuu siitä kuinka paksuja rintafileitä sinulla sattuu olemaan. Älä ylikeitä että makua jääpi siihen kanaankin.
  3. Nosta kypsät kanat lautaselle odotelemaan, säästä keitinvesi.
  4. Sitten siihen moleen. Kuumenna paistinpannu ja kuivapaista sipulit, tomaatit ja valkospulit kuorineen. Kuivapaistaminen tarkoittaa sitä että kärvennät kuumalla pannulla ilman öljyä, vähän kuin grillaisit. Paista käännellen aineksia välillä kunnes ovat ruskistuneet-mustuneet.
  5. Nosta pannu pois, kuori valkosipulit, heitä kaikki blenderiin ja pyöräytä kastikkeeksi.
  6. Pannu takaisin tulelle ja nyt siihen ruokalusikka öljyä. Lisää rusinat ja paistele kunnes pullahtavat. Mutta varo, palavat helposti, eli heti kun pullahtavat, nosta rusinat pois lautaselle. 
  7. Sitten lisää pannulle mantelit. Paista kunnes ruskistuvat. Nämäkin palavat nopeasti jahka alkavat ruskistua eli pidä silmällä! Ja taas poisto pannulta lautaselle.
  8. Nyt lisää mausteet ja yrtit ja paista hetkinen. Jos käytit kokonaisia mausteita, murskaa ne paistamisen jälkeen morttelissa. Sitten lisää mausteet blenderiin tomaattisoossin matkaan ja hurauta pari kertaa sekaisin.
  9. Lisää kanalientä sopivasti että saat kivan koostumuksen kastikkeeseen.
  10. Paista chorizot pannulla ja lisää sitten blenderistä kastike. Keitä viitisen minuuttia.
  11. Lisää rusinat ja mantelit.
  12. Riivi haarukalla kana suikaleiksi ja lisää pannulle. Tässä vaiheessa voit vielä lisätä kanan keitinlientä. Koostumuksen tulee olla aika paksua pataa, ei kastikkeessa kelluvaa.
  13. Maista ja lisää suolaa-pippuria jos tarpeen.
  14. Ja avot! Sörsseli on valmis. Eikun tarjolle riisin kera, päälle tuoretta oreganoa. Lisukkeeksi keitin vihreitä papuja ja sopivat hyvin makuihin.

Vinkki. Tämän molen voi tehdä myös niin että blendaa kastikkeeseen myös rusinat ja mantelit mausteiden kera. Silloin ne soossaantuvat tomaattikastikkeeseen. Itse pidin enemmän ajatuksesta että suuhun saa rapsahtavat mantelit ja makeita rusinapläjäyksiä.


Tässä normiannos. Karppaaja syö pelkkien papujen kera.







2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnistuskohan ilman tomaattia?Maistuskohan miltään?T.tomatille allerginen

Anna kirjoitti...

Pystytkö syömään paprikaa. Varmasti tulisi hyvää jos tomaattien sijaan kuivapaistaisi kolme punaista paprikaa ja blendaisi ohjeen mukaan + hiukan enemmän kanan keitinlientä. Sama koostumus ja kaunis väri ja ihana raikas maku. Kerro jos kokeilet :)