maanantai 20. joulukuuta 2010

Maustetta jouluun

Pähkäilen jouluruokia. Kuten aina joulun alla mietin uusia kivoja reseptejä, selailen keittokirjoja, kahlailen netissä, maistelen kuvitteellisia makuja ja yhdistelmiä, vertailen ja mietin minkäs noista ottaisi kokeiluun. Ja sitten lopulta, ja joka kerta, joulupöydästä löytyy kuitenkin ne samat perinteiset. Koska ne vaan on ne oikeat jouluruoat joita ilman joulu maistuisi väärältä. Vähän voi alkupaloissa kokeilla uutuuksia, ja ehkä jälkiruokaosastollakin. Mutta pääruokapöydässä sitten ne samat 'pakolliset' ihanat. Leipomisessa sama kuvio, pitää saada torttuja ja korvapuusteja, mamá tekee jokajouluisia taatelikakkuja. Jos vielä jotain uutta leipoisi kaiken muun ruoan lisäksi, ei sitä kukaan jaksaisi syödä, ei edes ajatella syövänsä.

Yksi kokeilu on jäänyt kuitenkin, muuttunut perinteiseksi ihan salakavalasti. Alkupalapöydässä pitää perinteisesti olla pasteijoita, jauheliha-riisi-, tai kinkkutäytteellä. Viime vuosina olen tehnyt täytteen marokkolaisella kierteellä ja mausteiset maut sattuvat jotenkin kivasti suuhun. Pasteijat ovat hyviä myös kylminä, kiva tarjottava glögin kanssa joulutervehdyskyläilijöille.

Mausteiset karpalo-lihapasteijat:

Taikina:
250 g leivontamargariinia tai voita
4 dl vehnäjauhoja
n. 1 1/2 dl vettä

Täyte:
200g jauhelihaa (nauta-sika)
1 dl jäisiä karpaloita
2 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
3 rkl fariinisokeria
suolaa ja pippuria

  1. Nypi kylmä voi ja jauhot muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa parin tunnin ajan ennen leipomista.
  2. Paista jauheliha ja mausta reilulla kädellä, täytteen tulee olla makeahkoa ja mausteista.
  3. Lisää lopuksi jäiset karpalot, ota huomioon että kirpeys taittaa makeutta.
  4. Leivo taikina pyörylöiksi ja taiteile täyte kahden pyöreän taikinalättysen väliin.
  5. Voitele munalla ja paista 200° uunissa kullanruskeiksi.
  6. Tarjoille lämpiminä ja kevyellä tomusokerihunnulla koristeltuina.

Nam


Ei kommentteja: