perjantai 23. lokakuuta 2009

Simpukoita

Kärähdin tähän simpukkateemaan kiinni. Niille jotka eivät pääse Belgeen maistamaan simpukoita, laitan helpon ja herkullisen reseptin (uskokaa pois että nämä ovat ihania):

Belgialaiset simpukat

2kg tuoreita simpukoita (kalakaupoista)
50g voita
3 shalottisipulia pieneksi suikaloituna
2 sellerin vartta suikaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 laakerinlehteä
2 rkl silputtua persiljaa
1 oksa tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
1 tl rouhittua mustapippuria
300ml kuivaa valkoviiniä
200ml kuohukermaa

1. Putsaa simpukat juoksevan veden alla, harjaa hiekka ja poista 'parrat'. Poista myös kaikki kuolleet simpukat (eivät sulkeudu koputellessa).
2. Sulata voi suuressa kattilassa, lisää sipuli, selleri, purjo ja laakerinlehdet. Kuullota pehmeiksi, älä ruskista.
3. Lisä ihanaiset simpukat, puolet persiljasta, timjami ja pippuri, sekoita hyvin.
4. Lisää viini ja kiehauta. Laita kansi katilan päälle ja hauduta n. 3 minuuttia.
5. Simpukat ovat valmiit kun ne ovat avautuneet. Poista kaikki avautumattomat yksilöt. Lisää kerma ja sekoita hyvin.
6. Tarjoile suurista kulhoista koristeltuna lopulla persiljalla. Lisukkeena tietenkin rouheita ranskalaisia ja sinappimajoneesia. Juomana joku kuuluisista belgialaisista oluista (esim. Leffe blonde sopisi hyvin), tai valkoviiniä.


Vievät kielen mennessään

Kokkausseuraksi Belgialaista musiikkia, ensimmäiseksi Brysseliläinen Jaune Toujours (simpukkaystäväni Tuulan lemppari ja sopii hälyisyydellään Brysselin tunnelmaan). Tasapuolisuuden (ja kotirauhan vuoksi) vuoksi Flaaminkielistä musiikkia ihanalta Raymond van het Groenewoudilta. Viimeisen Groenewoudin videon laitan mukaan sille hetkelle kun Leffeä on jo juotu jokunen pullo. Tämä biisi kun soi Belgiassa missä tahansa baarissa illemmalla, saa se takuuvarmasti kaikki (ainakin miehet; meisjes=giltsit) laulamaan täysillä mukana.









Ei kommentteja: