lauantai 21. marraskuuta 2009

Kaksi tortillaa

Rakastan meksikolaista ruokaa, valkosipuli ja muut savuiset mausteet istuvat suuhuni kuin lintu pesäänsä. Yksi suurin haaveni on päästä joskus Meksikoon syömään (ja hypistelemään käsitöitä). Kuvittelen usein kokatessani miltä maistuisi autenttinen meksikolainen ruoka ja mentaalikuolaan.

Tänään järjestän minin dinnerpartyn ja ruoaksi ajattelin tehdä tortilloita kahdella täytteellä. Molemmat hirmuisen hyviä, toinen kylmäksi alkupalaksi, toinen lämpimäksi pääruoaksi. Tortillat teen itse. Suosittelen kokeilemaan, ero maussa ja rakenteessa on huikaiseva. Vaiva ei oikeasti ole kovin iso, erityisesti makuelämykseen verrattuna. Järjestys on tämä, tee ensin kylmä täyte, sitten tortillataikina lepäämään, sitten lämmin täyte ja kun se sopivasti hiukan jäähtyy, tee tortillat:


Mango-kanatahna.
1 kypsä mehukas mango (olen hartaudella kypsytellyt mangoa viikon keittiönpöydällä)
1 pieni paketti marinoituja kanasuikaleita
1 purkki hapankermaa
1 dl kookoshiutaleita
0,5 dl cashewpähkinöitä veitsellä rouheasti paloiteltuna.
Curryä, juustokuminaa, ripaus chiliä

  1. Paista kanasuikaleet pannulla, jäähdytä.
  2. Pilko mango kuutioiksi.
  3. Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa. Mausta reilulla kädellä.
  4. Maista, mutta älä liikaa!


Lämmin papu-pekonisalsa
1 iso sipuli
1 paketti pekonisiivuja
4 murskattua valkosipulin kynttä
1 tölkki ruskeita kidneypapuja
1 tölkki tomaattimurskaa
4 rkl Sweet chili-kastiketta*
Juustokuminaa, pippuria, chiliä, tuoretta korianteria

  1. Leikkaa sipulit puolikkaiksi renkaiksi ja pekonit suikaleiksi. Paista yhdessä pannulla, jos käytät filepekonia, lisää pannulle hiukan öljyä. Paistele kunnes pekoni on kypsää ja sipuli pehmennyt.
  2. Lisää tuoksuva valkosipuli ja freesaa hetki.
  3. Kaada joukkoon tomaatimurska ja makoinen sweet chili-kastike (*ei se itämainen, vaan tomaattisoseen kaltainen).
  4. Hauduttele kunnes kastike on sopivan paksua pysyäkseen tortillalla.
  5. Lisää pavut ja mausteet. Mausteita saat laittaa reilulla kädellä (kuminaa ainakin 2tl). Päälle voit rapsia tuoretta korianteria. Tuoksu on huumaava...


Tortillat:
(6-8kpl)
300g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
60g margariinia
1,5 dl vettä

  1. Nypi rasva jauho-suolaseokseen.
  2. Lisää lämmin vesi.
  3. Alusta taikinaa jauhotetulla pöydällä ainakin 5 minuuttia, kunnes taikinasta on tullut kiinteä pallo. Kuvittele olevasi meksikolainen mamma kun pyörittelet taikinaa, mielellään lattarumusiikin tahdissa.
  4. Kiedo kelmuun ja anna levätä 15 minuuttia.
  5. Jaa taikina 6-8 osaan, kauli yksi osa kerrallaan ohueksi pyöryläksi. Pidä lopputaikina ja kaulitut tortillat kelmun alla ettei taikina kuiva.
  6. Harjaa pullasudilla mahdollisen jauhojäämät tortillan pinnalta ja paista rasvatomalla kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Pannun tulee olla niin kuuma että tortillat paistuvat n 20 sekunnissa/puoli (ovat valmiita kun niihin on ilmestynyt muutamia ruskeita täpliä). Tortillat alkavat kuplia pannulla, litistä kuplat lastalla. Pidä lämpiminä pyyhkeen alla. Pyyhi pannu paahtuneesta jauhosta ennenkuin lisäät toisen tortillan paistumaan.
Vinkki, jos kokkeja on kaksi tortillat valmistuvat nopeasti kun toinen kaulitsee ja toinen paistaa.


Tarjoilu:

Rapeaa jäävuorisalaattia
Kypsiä ja makeita tomaatteja paloiteltuna
Purkki ranskankermaa, tietenkin


  1. Kietaise ensin mango-kanatahnasta salaatin kanssa rapeat wrapit alkupaloiksi (tahnasta saa muuten myös ihanat eväswrapit).
  2. Tarjoile pääruoka fajitas-tyyliin. Kasaa tortillalle ensin raikasta salaattia ja mehukkaita tomaatinpaloja, niiden päälle lepäämään papu-pekonisalsaa, kruunaa ranskankermalla, kääri ja vedä naamaan.


Kyytipojaksi maailman paras partysangria:
1 pullo punaviiniä
Puoli litraa vissyä
3 sitruunan mehu
1 dl sokeria
Ripaus kardemummaa
Sitruunan, appelsiinin ja omenan lohkoja
Jääpaloja

  1. Purista sitruunat ja sekoita mehuun sokeri, sekoitele kunnes sokeri on liuennut.
  2. Yhdistä loput. Jos sangria on makuusi liian hapan, voit lisätä enemmän sokeria.


Musaksi tyttövoimasalsaa:




Ei kommentteja: