tiistai 2. helmikuuta 2010

Snowflake Wilson

Ameriikoissa antikkimarkkinoilla huutokaupataan juuri nyt mielenkiintoisia valokuvia. Ensimmäisiä ikinä otettuja valokuvia lumihiutaleista.

Vuonna 1880, 15-vuotias nuorukainen Wilson A. Bentley sai vanhemmiltaan lahjaksi mikroskoopin. Olipa onnistunut lahja, oikealle henkilölle annettu. Tiirailtuaan kaikkea sisätiloista, siirtyi hän ulkoilmaan ja jysähti armottomaan koukkuun nähdessään ensimmäisen mikroskooppisen lumihiutaleensa. Hän kuvasi lumihiutaleita "kauneuden ihmeiksi, lumikukkasiksi", ja hänestä oli "sääli etteivät kaikki päässeet ihailemaan ylimaalista kauneutta. Jokainen hiutale oli oma taideteos, yksikään ei koskaan enää samanlainen. Ja kun hiutaletähtönen sulaa, on teos ikuisesti menetetty" (vapaa käännös).

Wilson koetti ikuistaa hiutaleita piirtämällä, muttei koskaan ehtinyt saada piirosta valmiiksi ennenkuin mallista tuli pisara vettä. Lopulta vanhemmat heltyivät ja hankkivat Wilsonille kameran. Seuraavat kaksi vuotta hujahtivat hiutaleita kuvaillessa. Tekniikka kehittyi, W seisoi ovella musta tarjotin kädessään ja nappaili putoilevia hiutaleita. Hammastikkua apua käyttäen siirtyivät hiutaleet tarjottimelta mikroskoopin lasilevylle kuvattavaksi. Vaan kun kamera oli kiinnitetty mikroskooppiin, oli kaikkia tarkentimia mahdoton käyttää. Wilson ratkaisi ongelman rakentamalla monimutkaisen systeemin rattaista, pyöristä ja kaapeleista.

Tammikuun 15, 1885, onnistui armas Wilson saamaan ensimmäisen täydellisen kuvan lumihiutaleesta. Kuvia syntyi sittemmin yli 5000 kpl ja ne olivat niin hyviä ettei kukaan vaivautunut kuvaamaan lumihiutaleita yli 100 vuoteen (näin kertoi Kenneth Libbrecht, professori joka kasvattaa lumihiutaleita laboratoriossaan Californiassa, California Institute of Technology). Talvet Wilson vietti ulkosalla, sierrettynein sormin ja vuotavin nenin pakkasella, kuvaten rakkaita hiutaleitaan. Kesät hän kuvasi vesipisaroita, odotellen (kenties pitkästyneenä) että niistä syntyisi pian taas hiutaleita.

Wilson ansaitsi kotikaupungissaan Jerichossa, Vermontissa, lempinimen Slowflake Bentley. Kaupungista löytyy museo, joka on omistettu Wilsonin elämäntyölle ja esittelee yli 2000 lumihiutalekuvaa. Kirja Snow Crystals julkaistiin vuonna 1931, samana vuonna jona Wilson kuoli, kävellessään kotiin raivoisassa lumimyrskyssä.


Wilson oli oikeassa, uskomattoman kauniita ja täydellisiä.






















Wilson A. Bentley isona ja aikuisena. Kiitos, ihana kun olit olemassa.

6 kommenttia:

Ruostevilla kirjoitti...

Ja kiitos sulle, Anna, ihanista kertomuksista!

Anna kirjoitti...

Ja kiitos kaunis Ruostevillalle sanoistasi, ja että vierailet tässä blogissa!

Anonyymi kirjoitti...

On se vaan metka, että ne samoissa olosuhteissa kuitenkin kiteytyy eritavalla. Ja metkaa, että en ole nähnyt moniakaan kuvia niistä. Tosi kauniita. ja ite Wilson ihana isonenäinen pikkumies. Sille tuntuu sopivan tällainen työ. Metkasta varmaan arvaat, että Marke täällä

Anna kirjoitti...

Hauska ajatella huolellisia tuntikausia jolloin hiutaleita on poimitty hammastikuilla

Ruostevilla kirjoitti...

Tules kaymaan mulla kylassa, on ihka uus blogi!

Anna kirjoitti...

Oiih, ihanaa, uusi blogi Italiasta ja ihanin kuvin! Onnea!