sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Talvipäivän pataa

Minulla on ongelma englantilaisen keittiön kanssa. Ajatus on (oletan) maistaa raaka-aineiden omat herkulliset maut, mutta minulle se kertoo vain sen että niihin tulee liian vähän mausteita. Kaipaan ruokaan enemmän potkua ja mietittävää. Myönnän etten ole paljon enkkuruokaa laitellut, reseptit eivät vaan inspiroi, en pysty kuvittelemaan houkuttelevia makuja kielelläni etukäteen. Toiveikkaana tilasin Amazonilta kaksi Nigella Lawsonin keittokirjaa joista toinen, "Feast, Food To Celebrate Life", tuli perjantaina Eddie Izzard-lähetyksen kera. Selailin innolla kirjaa mutta harmillisesti se vaikutti tylsältä (vaikutelma voi tietenkin muuttua tarkemmalla tutustumisella), kirja sisälsi lukuisia paistiruokia lisukkeineen ja oli jotenkin laimean englantilainen. Kakkuja ja torttuja riitti.

Eilinen englantilainen siideriporsaspata oli aika hyvä esitys, mutta seuraava esitys samaisesta ruoasta tulee olemaan parempi, systeemi tarvitsi vielä enemmän säätöä kuin sitä jo säädin. Siideri maistui kivasti.

Sider Pork Rules
3 varsisellerin vartta
2 suurta sipulia
3 porkkanaa
2 rkl vehnäjauhoa
1 tlk tomaattimurskaa
Mustapippuria
Laakerinlehti ja salviaa
500 g porsaan patapaloja
5 dl kuivaa siideriä

Omat fiksaukset:
1 kokonainen valkosipuli
Loraus Worchester kastiketta (normisti käytän vain lihamurekkeessa mutta nyt heitin mukaan koska matsaa hyvin siiderin makuun)
Lihafondia
Chilijauhetta ripaus
2 omenaa
1 tl kanelia
Tujaus hunajaa
Iso satsi perunamuusia jonka voipi tehdä haudutusajan kuluessa

  1. Pilko sipulit, porkkanat ja selleri rouheiksi paloiksi (meillä ei kumpikaan syö selleriä joten pilkoin ne 10cm paloiksi sopivasti sopivaa makua antamaan ja poistin ne sitten haudutusajan jälkeen). Kuullota padassa öljyn kera kymmenisen minuuttia.
  2. Lisää porsaspalat ja jauhot, sekoita.
  3. Kaada päälle tomaattimurska ja siideri.
  4. Heitä sekaan kuoritut valkkiksen kynnet, mausta reilusti pippurilla, lisää 2rkl lihafondia, W-kastike, kaneli, chili ja yrtit.
  5. Kiehauta, laita kansi päälle ja 200° uuniin kahdeksi tunniksi.
  6. Kahden tunnin jälkeen, ota kansi pois, lisää omenat ja anna hautua puoli tuntia lisää.
  7. Lisää hunaja, poista laakerinklehti (ja sellerit) ja tarkista maku.
  8. Levitä päälle paksu kerros kermaista perunamuusia, tipluta muutamalla voisilmällä ja ripottele korppujauhoja. Uunita vielä kunnes pinta kauniisti ruskistuu.
Seuraavan kerran säädöt: valkosipulit mukaan vasta haudutuksen puolivälissä, makua ei riittänyt loppuun saakka ja toivomani valkkissattumat olivat hajonneet kokonaan. Lisäksi tulee hujauttaa tujaus omenasiiderietikkaa, siideristä ei riittänyt happoa tarpeeksi ja mausta tuli vähän lälly. Voi olla että pata sopisi paremmin tarjoiltavaksi riisin kanssa.

Meni silti suihin eikä turpiin.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Etkö löytänyt munuaispiiraan reseptiä. Voisit tarjota aamupalalla, kun tulen. Sitä tarjotaan aina Poiroteissa yms kunnon englantilaisissa leffoissa aamiaisilla.nam.
Siideripossu vaikuttaa hyvältä ja helpolta

Anna kirjoitti...

Olisinpa saattanut löytääkin jos olisin sitä etsinyt. Voin tietenkin tehdö sinulle sellaisen aamupalalle. Lupaan katsoa kun syöt.

Anonyymi kirjoitti...

unohda se. Sopivasti tunnussana hystsj

Anna kirjoitti...

harmi, olisin niin kovasti halunnut alkaa paloittelemaan kovan narskuvia munuaisia.