maanantai 9. elokuuta 2010

Ministi asuntomessuista

Taannoin keskustelin erään pitkänlinjan sisustusuunnittelijan kanssa asuntomessuista ja hän mainitsi ettei ole viitsinyt vaivautua niille mestoille enää muutamaan vuoteen. Kuulemma homma muuttui niin että sisustukset kustantaa pääasiassa jotkin harvat suuret talot (esim. K-rauta) ja siksi kaikki materiaali monissa sisustuksissa sama ja valikoima vähäinen. Painotus on pintamateriaaleissa ja yksitoikkoisuus johtuu myös siitä mitä halutaan erityisesti promota. Ennen sisustukset tekivät sisustussuunnoittelijat, jotka haalivat herkkuja vuoden aikana ympäri maailman ja talot olivat työnäytteitä joihin panostettiin hartaudella. Silloin touhu oli vielä kiinnostavaa ja persoonallista.

Käväisin juuri Kuopion asuntomessuilla ymmärsin että asiassa saattaa hyvinkin olla perää. Miltei kaikissa taloissa lattiamateriaali oli samaa valkeaa kuultolakattua puulattiaa matkivaa laminaattia, kaappien ja tasojen materiaali ällöä puuviilua tummana, tai vaaleana, ja kaakelit uutta suurikokoista suorakulmiota. Yleisvaikutelma oli mielestäni monissa taloissa halpa ja laaduton. Ja puuduttava. Itse talojen arkkitehtuuri oli vielä jokseenkin erilaista ja kivoja pohjaratkaisuja oli paljon, tosin niissäkin toistoa. Paljon pikkuruisia huoneita, kapeita portaita pienissä tiloissa, lasikaiteita joissa miljoonia sormenjälkiä, paljon minikerroksia ja tasoja. Mutta joissakin erityisen ilahduttavia ikkunaratkaisuja ja rantatalojen upea maisema oli osattu tuoda herkullisesti sisälle. Ja toki mukana oli muutama muukin kiva ja erilainen kokonaisuus.

Kuvia en voi tänne laittaa, mutta suosikkini sentään; Villa Valo ja Kusti. Molemissa aivan ihanat ilmavan valoisat ikkunaratkaisut, Valossa maisema otettu ihanasti osaksi taloa ja Kustissa kaunista puutaidetta.

Ken siellä meinaa vielä käydä, heille kolme vinkkiä: kannattaa ostaa messuluettelo ja etsiä etukäteen kivoimmilta vaikuttavat talot, muuten toistoa ei jaksa, parasta energiaa ei riitä herkkuihin. Toisen vinkin mukaan kannattaa paikalle ehtiä heti kun ovet avataan, ja aloittaa kierros ns. väärästä päästä, silloin saa talot kiertää yksinään puoliväliin saakka. Kolmantena suositus mennä alueelle Kuopion satamasta laivalla, kaunis saarimaisema elähdyttää ja kokemus kruunaa mukavan kesäpäivän vieton.


Ei kommentteja: