perjantai 24. syyskuuta 2010

Lisää syksyn hehkuttelua

Loma on pidetty, lomanjälkeiset univelat nukuttu ja lomanaikaiset karanneet langanpäätkin saatu kiinni. Erittäin hyvä saldo siis, lomakin oli aivan ihanasti onnistunut kaikkine ulottuvuuksineen. Tänään otin ylimääräisen vapaapäivän ja vedän urakalla kunnon siivouspäivän jonka päätteeksi leivon porkkanakakun. Kunnon perheenemännän malliin ihan. Pesen täkit ja tyynyt, keittiön kaapitkin ja virittelen kynttilät niin että viikonlopun voimme vain fiilistellä. Tämä hetki tulee minulle joka syksy, että pesä pitää valmistella talvikuntoon (keväällä minulle ei tule ikinä kevätsiivousintoa, silloin polskahdan vain intoa piukalla luontoelämään, viis sisätiloista). Syksyllä on aivan toiset kujeet, silloin käännyn sisäänpäin ja puuhastan kodin talviunta varten. Minulla on uudet lakanat, eilen ostin uudet ihanat tyynyt, jotenkin eniten juuri sänky pitää saada puhtaaksi, pehmeäksi ja kutsuvaksi. Viimeiseksi viritellyt kynttilät ovat aina se tärkein piste i:n päällä. Ja Billie Holiday. Rakastan syksyä!

Syksyllä ruokavaliokin muuttuu, salaatit muuttuvat keitoiksi, pataruoat kutsuvat, kaikenlainen hauduttelu ja ylenpalttinen tuoksuvainen maustelu, alan leipomaan, erityisesti kuohkeita ja mausteisia kakkuja ja samettisia aromikkaita piiraita. Pimeät illat ovat pitkiä ja tunnelmallisia puuhastella keittiön puolella punaviinilasillisen kanssa* (ja taas Billie Holidaytä). Rakastan syksyä!

Entäpä vaatetus, villasukat, sametinpehmeät oloasut, villapuserot, paksut lohtuhuivit, painavat takit, saman torkkupeitteen alle hautautuminen sohvalla jalat sikinsokin (moneskohan kerta kun fiilistelen näistä villasukka-asioista...). Sade on ihana, tulkoon tuutin täydeltä koko päivän, ei haittaa, ropisee ja sisälle saa hautautua (tai sateesta...). Sauna. Lämpimät vaahtokylvyt, kuumat juomat (ja B. H.) Ja taas rakastan syksyä!

Nyt lopetan itseni toistamisen ja tarjoilen teille ihanan täydellisesti syysiltaan sopivan herkun:

Maailman paras porkkanakakku

Pohja:
4 munaa
4dl sokeria
225g sulaa rasvaa (voita...)
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 tl kanelia
2 tl kardemummaa
300g porkkanoita

Kuorrute:
200g tuorejuustoa (Philadelphia on sopivasti mauton vaihtoehto tähän)
Vajaa paketti tomusokeria
4tl vaniljasokeria
1 rlk sulatettua rasvaa

  1. Raasta porkkanat raastinraudan soseutusterällä (Huom! Vain tällä terällä saat samettisen kostean ja tasaisen kakun)
  2. Vatkaa munat ja sokeri erityisen hyvin vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Lisää herkullinen sula voi.
  4. Sekoita kuivat ainekset yhteen ja yhdistä edellisiin. Mittaa mausteet anteliaasti.
  5. Lisää porkkanat, sekoita keveästi ja kaada voideltuun pyöreään vuokaan
  6. Paista puolisen tuntia-tunti. Kakun tulee olla juuri ja juuri kypsä, paisto ei missään tapauksessa saa mennä kuivaksi. Tsekkaa tikulla ja vahdi kakun keskusta kohoamista (kun se on kohonnut korkeammaksi kuin reunat, kakku on valmis). Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorrutteen lisäämistä.
  7. Sekoita kuorrutteen ainekset sekaisin, tomusokerin määrän voit maistella itsellesi sopivaksi. Jos pidät juustoisemmasta jätä tomusokeri vähäiseksi, liialla tomusokerilla saat helposti äkkimakean kakun.
  8. Levitä kuorrute hellästi kakun päälle (suosittelen jättämään koristukset, henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi hyvä porkkanakakku pilataan nonparelleilla tai muilla hileillä...).
  9. Tarjoile sellaisena iltana kun tuuli ulvoo ulkona, keitä seuraksi mausteista omenateetä, vedä villasukat jalkaan, hautaudu sohvaan ystäväsi-miehesi-lapsesi-kirjasi-lempisarjasi kanssa ja nauti törkeästi ainakin kaksi suurta palaa!

* Löysin laivalta ihanan Etelä-Afrikkalaisen punaviinitutavuuden, Plaisir de Merle, cabernet sauvignon. Juuri sellainen syysiltoihin sopiva, maukas, tumma ja pehmeä. Suositelen lämmöllä tätä viiniä, jos ei nyt porkkanakakun kanssa niin ainakin sitä valmistellessa.




Nautiskelkaa!


4 kommenttia:

Ruostevilla kirjoitti...

MINÄKIN RAKASTAN SYKSYÄ!!! Ja mullakin on Maailman Paras Porkkanakakku-resepti - ainekset samat, määrät vähän heittää ja voin sijaan käytetään 1,5dl ruokaöljyä. Mutta se on IHANAA.

Anna kirjoitti...

Millainen on Italian syksy? Olisipas kiva kuulla.

En ole muuten koskaan saanut huonoa porkkanakakkua vaikka reseptejä on varmasti lukuisia. Se on aina ihanaa! :)

Ruostevilla kirjoitti...

Tässä vaiheessa syksy on raikkaampi kuin paahtava kesä - siis et olis millään voinut arvata. Mulle se tarkoittaa energian löytämistä ja luomisen iloa, joka helteillä on jossain saavuttamattomissa. Mutta loppusyksy/talvi on meillä päin pahimmassa tapauksessa tosi sumuinen ja kostea, ilman ruskaa. Ihailinkin jo ruskakuvia joistain Suomen blogeista.

Anna kirjoitti...

Kesällä on niin paljon puuhaa ja luonnosta nauttimista, syksyllä saa sitten käyttöön varastoituneen energian :) Nautiskellaan siis täysillä!