sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Yrttilöitä ja vindaloota

Harvensin eilen kivasti kasvaneet idut. Ne harvennetut syötiin hyvillä mielin, maistuivat jo ihan oikeille yrteille, nam. Seuraavalla kerralla en sitten kylvä yhtä montaa siementä (selkeä aloittelijan uskonpute siemeniin, epäilin ettei suurin osa nouse). Siemenpussin mukaan piakkoin pitäisi laittaa seuraavat siemenet itämään että olisi silleen jatkuva sato korattavissa. Liian kunnianhimoista minulle, katson ensin miten nämä kaverit jaksavat pinnistellä hoidossani. Nyt sitten odottelevat että ehdin hakea multaa ja yhden lisäruukun. Sillä välin nämä lapsoset varmaan kasvavat taimiksi (jos siis vielä ovat elossa).  Kissa hoksasi vasta eilen että tällaista jänskää kasvaa keittiössä. Ensimmäisen haukkauksen jälkeen tuli närkästyneet hatkat. Basilika ei ole todistetusti kissanminttua. Onneksi.



Viimein ruokapuoleen, tein toisensorttista Vindaloota taannoin, ensimmäinen resepti löytyy täältä. Tykkäsin tästä kakkosesta ehkä jopa ykköstä enemmän,  mausteseoksen fenugreekin siemenet toivat sangen kiinnostavan säväyksen ruokaan. Tästä tuli taas uusi suosikki ruokalistalle. Sivumennen sanoen, nyt kun on ollut kiirusta, en ehdi kokkailemaan arkipäivinä laisinkaan. Adoptoitiin uusi kokkaustapa, tehdään lauantaina ja sunnuntaina mahtisatsi ruokaa jota sitten pakastetaan sopivina annoksina viikkoa varten. Olemme olleet iloisia tästä tavasta, kiirepäivien ruoka oli aikaisemmin aikamoista kulinarismiankeutusta. Sitäpaitsi intialaiset ruoat on siitä kivoja että ne pöhisevät liedellä mureiksi aivan yksin itsekseen, ei tarvitse ajatuksella kokkailla tuntikausia. Systeemit pannulle ja sitten odotellaan. Sopii hyvin suuriin sapuskasatseihin, eikä pakastus vaikuta laisinkaan makuun, tai koostikseen. Suositus täältä taasen.

Porsasvindaloo 2.

2tl jeeran siemeniä
3 kuivattua punaista chiliä, tai 2-3 tl jauhetta
2 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kardemummaa
7,5 cm kanelitikkua, tai 4 tl jauhettua kanelia
2 tl tummia sinapin siemeniä
1 tl fenugreekin siemeniä
5 rkl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
10 rkl maapähkinäöljyä
2 suurta sipulia ohuiksi rinkuloiksi viipaloituna
2,5 dl vettä
1 kilo porsasta leikattuna kuutioiksi
2,5cm tuoretta inkivääriä raastettuna sileäksi mössöksi
Murskatut kynnet kokonaisesta valkosipulista
1 rkl jauhettua korianteria
1/2 tl kurkumaa

  1. Jauha morttelissa jeeran siemenet, kuivatut chilit, pippurit, kardemumma, kanelitikku, sinapin ja fenugreekin siemenet hienoksi jauheeksi. Tästä nousee ihanat tuoksut, voi veljet, etenkin pihkamainen fenugreek ilahduttaa. Kaada jauhe kulhoon, lisää viinietikka, suola ja sokeri. Sekoita tahnaksi.
  2. Kaada öljy suureen korkeareunaiseen kanneliseen pannuun ja paista siinä sipulit ruskistuneiksi, levyn lämpö saisi olla aika korkea tässä vaiheessa. Kun sipulit ovat ruskistuneet nosta ne pannulta reikäkauhalla ja soseuta saivasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Voit lisätä pari rkl vettä jos tahna on liian tiivistä tahnaantumiseen.
  3. Lisää sipulitahna edellisiin mausteisiin. Tässäpä on sitten se vinaloo-maustetahna. Tahnaa voi mainiosti pakastaa, eli helppo tehdä paljon suurempi annos ja pakastaa sopivissa satseissa.
  4. Ruskista sitten lihapalat jäljelle jääneessä öljyssä. Pistä pannulle tirisemään vain sen verran palasia että niiden väliin jää kunnolla tilaa. Muuten lihanestettä pursuilee palasista pannulle ja liha alkaa keittyä ruskistuksen sijasta. Siirrä ruskistuneet palat syvälle lautaselle ja ruskista seuraava erä kunnes kaikki palaset ovat nätisti sillä lautasella odottelemassa.
  5. Sitten pannulle inkivääri ja valkosipuli. Niitä saa käännellä hetkisen siinä pannulla ja sekaan korianteri sekä kurkuma. Sekoitus tasaiseksi ja kaada joukkoon kaikki lihat + se neste jota on kertynyt lautaselle.
  6. Lisää nyt Vindaloo-tahna ja sekoita hyvin niin että seosta on tasaisesti kaikkien lihapalojen päällä. Lisää sitten vesi, sekoita ja laita kansi päälle.
  7. Sitten haudutellaan pari tuntia kunnes lihapalat ovat ihanan pehmeitä ja mureita. Sekoittele välillä ja lisää vettä jos systeemi uhkaa kuivettua. Tarkoitus on kuitenkin että kun liha on mureaa, varsinaista kastiketta ei juuri jää pannulle vaan sellaista paksumpaa maustetahnaa lihojen ympärillä.
  8. Parhaimmillaan tarjottuna chapati-leipien kera, sopii hyvin myös naan-leivälle, tai riisin seuraksi. Tarjoile mukana maustamatonta jugua koska tulinen ruoka voi tarvita tyynnyttäjää. Päälle ripsaus tuoretta korianteria.

 Karppaajan annos kukkakaalin kera. Korianteri unohtui ostaa ja annos näyttää heti valjun tylsän värittömältä. Mutta ilmankin oli hirveän hyvää.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

joskus pitää tulla katsomaan, miten sä siellä keittiössä huseeraat, kun en selviä edes peruspaistoksista. en tiedä, miten selviäisin jossain nyrkin ja hellan välisessä kulttuurissa, kun pelkässä hellassa on hermoilemista ihan tarpeeksi.

Hanna

Satu kirjoitti...

Onpa ihanan kuuloinen ruoka! Minä en ole tainnut tehdä vindaloota muistaakseni koskaan, joten tätä on ehdottomasti kokeiltava.

Intialaisessa ruoassa on myös se hyvä puoli, että maku vain paranee vanhetessaan. Ruoan voi siis tehdä huoletta reilusti etukäteen, ja jääkaapissa ruoka säilyy useammankin päivän. Itse söin äsken useammankin päivän jääkaapissa oleillutta ruokaa.:-)

Anna kirjoitti...

Hanna, jos olisit sieltä hellanyrkkikulttuurista olisit oppinut kokkauksen jo lapsena... Onneks ei kumpikaan olla, nimittäin pakolla en kamalasti innostuisi itsekään :)

tervetuloa milloin vain laittamaan ruokaa mun kanssa!

Anna kirjoitti...

Satu, ihana kun tulit käymään minun blogissa, mutta nyt minulle tuli aivan kamala ramppikuume minun intialaisten sapuskoiden kanssa! :D

Minua jotenkin vaivaa etten oikeasti ole varmaan koskaan maistanut ihan autenttista intialaista ja seuraan reseptejä ihan sokkona... Tule joskus meille syömään niin kerrot sitten mikä meni vikaan!

Satu kirjoitti...

Hih, älä suotta ota paineita. :-) Intialaisia ruokia on varmaan yhtä monenlaisia kuin on kokkejakin.

Minä teen ihan hirveän vähän tämäntyyppisiä intialaisia liharuokia, ja ajattelinkin, että minun pitäisi tulle sinulle oppiin. :-)

Anna kirjoitti...

Tirsk, eipä olisi kovin paljon opetettavaa. Mutta tervetuloa silti :)