torstai 7. helmikuuta 2013

Sohvapöytäkirja

Olen odottanut erästä asiaa sangen malttamatomana. Työhuonenaapurini Sahlbergin Pörrö, korutaiteilija, kirjoitti kirjan. Esikoisen, nimeltä Valloittavat korut askartelumassasta. Uunituore kirja saapui painosta pari päivää sitten. Ja se on hieno. Hieno!

Kun Pörrö saapui työskentelemään naapuriini olin iloinen että sain päiväkahviseuraa. Talossa oli ollut aika yksinäistä (nyttemmin talossa on väkeä jo kymmeniä). Sitten tajusin miten erityisen hauskaa on kun vieressä on toinen käsityöläinen jonka matsku on jotain aivan erilaista kuin mikään mihin itse olin käteni koskaan iskenyt. Askartelumassa. Minulla oli ollut siitä vain kaukainen fiilis että sillä puuhastellaan jotain pikkulasten pitämiseksi hiljaa tunnin verran. Mutta suureksi yllärikseni näin massan muotouvuvan veistoksiksi, patsaiksi, ja etenkin kiinnostavan erilaisiksi koruiksi. Kiehtoutuneena seurasin moninaisia tekniikoita ja ammattitaitoista otetta jolla kauneuksia syntyi. Odotan sitä päivää että ehdin mukaan Pörrön kursseille kokeilemaan jotain itsekin. Jotkut teistä ehkä muistavat kirjoituksiani siitä miten kaipaan harrastusta (kun harrastuksistani tuli työ).

Puhuimme usein Pörrön kanssa että olisipa hienoa jos hän saisi tehdä kirjan. Aineistoa nimittäin olisi jo useampaankin. Askartelumassoista kun ei ole ainoatakaan kirjaa suomessa, eikä sitä kovin tunneta. Kun Pörrö aloitti massailun, oli harrastajia kokonaista 6 kpl. Nyt heitä on sentään jo tuhansia. Massailuajatus siis laajentuu, mutta missäpä hyvin tehty opas? Ja kuka olisi parempi sen tekemiseen kun joku jolla matsku on todellakin hallussa?

Onneksi Pörrö sai pientä potkua takamuksiin ystävältään joka oli juuri kirjoittanut kirjan kehräyksestä. On nimittäin niin että meillä käsityöläisillä on olemassa sellaisia kuplia, hienoja ideoita ja hartaita haaveita, jotka eivät koskaan toteudu koska emme lopulta tee mitään sen eteen. Uskonpuutteesta kai. Joskus tarvitaan pientä nyhtäisyä ulkoapäin. Tämänkertainen nyhtäisy vei kustantajan pakeille, joka oitis innostui, ja diili oli pakkarissa parin päivän sisällä. Tosin kustantajan toiveet olivat korkealla, kirja haluttiin julki alkuvuodesta, se tarkoitti sitä että aikaa opuksen väsäämiseen oli lopulta vain muutama kuukausi ennen taittoa.

Seurasin vierestä miten hommaan tartuttiin apinan raivolla, työtä pakerrettiin tauotta ja päättäväisesti. Seurasin innon, onnen, uskonpuutteet, stressiraivarit ja kiirehepulit, mutta työ ei missään vaiheessa juminut. Tulosta syntyi ja tiesin että tästä kirjasta tulee hyvä. Mutta nyt kun se lopulta oli käsissäni tajusin miten hyvä siitä tuli, se ylitti korkeat odotuksenikin. Ensinnäkin kirjassa on paljon kiinnostavia selkeitä ohjeita tarttua hommaan, siinä on paljon toisistaan eroavia tekniikoita, ripustusohjeita, sekä värioppiakin. Mutta lisäksi se on kaunis katsoa. Kirjasta tuli ihanasti sohvapöytäkirja. Jokaisen ohjeen välissä on suuria herkuttelukuvia koruista. En ole ennen törmännyt harrastekirjaan joka on visuaalinen selailukirja samalla. Olen kuulkaa naapuristani sangen ylpeä. Hurraan.

Tässäpä muutama kurkistus kirjaan:


Suosittelen jos yhtään käsityöt kiinnostavat, ette nimittäin usko miten monipuolinen matsku on kyseessä. Kirjan kassa pääsee hyvin vauhtiin. Sitä odotellessa sivuja on ilo selailla.

Kirjaa saa ostaa kirjakaupoista, tai tilata suoraan Pörrön kaupasta. Kaupasta voi tilata myös kaiken tarpeellisen välineistön itse massan lisäksi. Sivumennen sanoen, Pörrö vetää massakursseja kaikista kirjan tekniikoista (ja monesta muustakin). Jos päivämäärät eivät juuri sinulle sovi, voit tilata kurssin itsellesi ja kavereillesi teille sopivaan aikaan. Seinän läpi kuulen naurua, korvani todistavat että kursseilla on kivaa.

Ei kommentteja: